Sezamki
Miałam dzisiaj ochotę na jakąś szybką słodką przekąskę. Dawno nie jadłam sezamków, a przecież uwielbiam je! Poza tym prażony sezam tak pięknie pachnie, mmm....
Składniki:
120 gramów białego sezamu
120 gramów drobnego, białego cukru
50 gramów masła
30 mililitrów gorącej wody
(ewentualnie) 50 gramów czekolady gorzkiej 70 % lub 60 gramów białej czekolady
Na suchej, rozgrzanej patelni praż sezam na średnim ogniu. Bardzo uważaj, by go nie przypalić. Mieszaj go drewnianą łyżką/łopatką lub manewruj patelnią (takimi lekkimi szarpnięciami po podniesieniu jej z palnika), by składnik sam się przemieszał. Praż do momentu, aż będzie intensywnie pachniał i miał wyraźny, złoty kolor.
Przesyp sezam do naczynia (nie zostaw na patelni ani jednego ziarenka). Nie wyłączaj grzania. Wysyp na tą patelnię (nie musisz jej czyścić po sezamie) cukier i praż przez chwilę bez żadnego tłuszczu. Po kilkunastu sekundach dodaj do niego świeżo zagotowaną wodę w ilości podanej wyżej. Praż, aż cukier się skarmelizuje.
Dodaj do karmelu masło i mieszaj całość, aż całkowicie się rozpuści i połączy z karmelem.
Dosyp uprażony sezam i dokładnie wymieszaj. Po dosypaniu na patelnię sezamu odczekaj mieszając około 10 - 15 sekund i wyłącz grzanie patelni.
Formę do pieczenia ciasta o średnicy 20 - 26 cm (im mniejsza, tym grubsze będą sezamki) wyłóż na dnie papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki stołowej rozprowadź równomiernie sezam. Pozostaw do wystudzenia. Na wystudzony sezam możesz wylać roztopioną czekoladę (jak ją roztopić podaję w tym przepisie). Rozprowadź ją przy pomocy łyżki lub szpatułki.
Dodaj komentarz