• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Przepisy MichOlo

Drogi Czytelniku, Uwielbiam słodycze! Dostarczają smakoszowi niesamowitych wrażeń, a ich najwspanialszym przeznaczeniem jest poprawić humor i urozmaicić życie poprzez tą krótką chwilę degustacji. Autor od momentu zaczerpnięcia inspiracji, aż do urzeczywistnienia swojego dzieła, CAŁKOWICIE się mu poświęca. Jeśli ktoś nie przeżył nigdy spełnienia się własnego marzenia, ten nie wie, co przeżywa cukiernik, gdy dokona deserowych wspaniałości. Taki czyn przepełnia autora dumą i mieszanką wspaniałych emocji. Niekiedy dorównują one niemalże wzruszeniu. Ten blog poświęcony jest wymyślonym przeze mnie przepisom. Postaram się, by ich treść była zrozumiała dla każdego czytelnika - nawet zupełnego laika w kuchni. Życzę Ci miłej lektury i (być może) SMACZNEGO! MichOlo

Kategorie postów

  • ciasta (4)
  • ciastka (2)
  • inne (2)
  • kremy (1)
  • sosy (3)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Sezamki

   Miałam dzisiaj ochotę na jakąś szybką słodką przekąskę. Dawno nie jadłam sezamków, a przecież uwielbiam je! Poza tym prażony sezam tak pięknie pachnie, mmm....

      Składniki:

      120 gramów białego sezamu

      120 gramów drobnego, białego cukru

      50 gramów masła

      30 mililitrów gorącej wody

      (ewentualnie) 50 gramów czekolady gorzkiej 70 % lub 60 gramów białej czekolady

 

      Na suchej, rozgrzanej patelni praż sezam na średnim ogniu. Bardzo uważaj, by go nie przypalić. Mieszaj go drewnianą łyżką/łopatką lub manewruj patelnią (takimi lekkimi szarpnięciami po podniesieniu jej z palnika), by składnik sam się przemieszał. Praż do momentu, aż będzie intensywnie pachniał i miał wyraźny, złoty kolor.

      Przesyp sezam do naczynia (nie zostaw na patelni ani jednego ziarenka). Nie wyłączaj grzania. Wysyp na tą patelnię (nie musisz jej czyścić po sezamie) cukier i praż przez chwilę bez żadnego tłuszczu. Po kilkunastu sekundach dodaj do niego świeżo zagotowaną wodę w ilości podanej wyżej. Praż, aż cukier się skarmelizuje.

      Dodaj do karmelu masło i mieszaj całość, aż całkowicie się rozpuści i połączy z karmelem.

      Dosyp uprażony sezam i dokładnie wymieszaj. Po dosypaniu na patelnię sezamu odczekaj mieszając około 10 - 15 sekund i wyłącz grzanie patelni. 

         Formę do pieczenia ciasta o średnicy 20 - 26 cm (im mniejsza, tym grubsze będą sezamki) wyłóż na dnie papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki stołowej rozprowadź równomiernie sezam. Pozostaw do wystudzenia. Na wystudzony sezam możesz wylać roztopioną czekoladę (jak ją roztopić podaję w tym przepisie). Rozprowadź ją przy pomocy łyżki lub szpatułki. 

13 sierpnia 2019   Dodaj komentarz
ciastka   ciastka bez jajek   ciastka bez mąki   ciastka bez glutenu   ciastka bez pieczenia   szybkie ciastka   sezamki  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Micholo | Blogi