• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Przepisy MichOlo

Drogi Czytelniku, Uwielbiam słodycze! Dostarczają smakoszowi niesamowitych wrażeń, a ich najwspanialszym przeznaczeniem jest poprawić humor i urozmaicić życie poprzez tą krótką chwilę degustacji. Autor od momentu zaczerpnięcia inspiracji, aż do urzeczywistnienia swojego dzieła, CAŁKOWICIE się mu poświęca. Jeśli ktoś nie przeżył nigdy spełnienia się własnego marzenia, ten nie wie, co przeżywa cukiernik, gdy dokona deserowych wspaniałości. Taki czyn przepełnia autora dumą i mieszanką wspaniałych emocji. Niekiedy dorównują one niemalże wzruszeniu. Ten blog poświęcony jest wymyślonym przeze mnie przepisom. Postaram się, by ich treść była zrozumiała dla każdego czytelnika - nawet zupełnego laika w kuchni. Życzę Ci miłej lektury i (być może) SMACZNEGO! MichOlo

Kategorie postów

  • ciasta (4)
  • ciastka (2)
  • inne (2)
  • kremy (1)
  • sosy (3)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Czekoladowo-biszkoptowe przekąski

Takie cukierki czekoladowe zrobiłam, gdy mój pierwszy syn miał kilka miesięcy. Zostały przeznaczone na prezenty z okazji Dnia Babci i Dnia Dziadka. Deser podałam w postaci szaszłyków. Oboje podarowaliśmy swoim dziadkom te pyszności. Okazały się tak syte, że po 2 - 3 kulkach obdarowani byli deserowo i wrażeniowo zaspokojeni, jednak nie zasłodzeni. Bardzo polecam ten deser właśnie na prezent, na imprezę lub po prostu - na przekąskę.

 

 

            Biszkopt

            5 dużych jajek (oddzielnie białka i żółtka)

            80 gramów mąki pszennej

            30 gramów mąki ziemniaczanej

            8 gramów kakao

            60 gramów cukru

            szczypta soli

            50 gramów czekolady mlecznej

            100 gramów czekolady gorzkiej 70%

 

            Polewa

            300 gramów czekolady gorzkiej 70%

            150 gramów czekolady mlecznej

 

            Posypki

            2 łyżki wiórków kokosowych

            2 łyżki cynamonu

            2 łyżki kakao

            40 gramów orzechów laskowych

 

            Przygotowywanie biszkoptu zacznij od ubicia białek ze szczyptą soli. W trakcie dodawaj cukier w trzech porcjach. Białka będą ubite, jeśli nic nie będzie wypadać, gdy odwrócisz miskę do góry dnem. Po tym czasie dodawaj po jednym żółtku i krótko miksuj. Odstaw mikser. Przesiej do masy jajecznej mąki z kakao również w trzech porcjach. Każdą delikatnie wmieszaj szpatułką lub łyżką – tylko do połączenia się składników. Pamiętaj, że mieszanie łyżką jest mniej bezpieczne, ponieważ piana z białek łatwo może wtedy opaść.

            Wylej biszkopt do formy o średnicy 20 – 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piecz przez 38 – 45 minut (do suchego patyczka, który pod koniec pieczenia wbijesz w środek ciasta i sprawdzisz, czy nic na nim nie zostało) w temperaturze 180*C.

            Upieczony biszkopt odstaw w formie do wystudzenia. Po tym czasie odseparuj boki ciasta od ścianek formy i wyjmij je. Pokrusz drobno w dłoniach do dużej miski.

            Roztop 50 gramów mlecznej i 100 gramów gorzkiej połamanej na kosteczki czekolady w suchej misce, której średnica będzie większa niż średnica garnka z gorącą wodą (nie gotującą się). Postaw ją na nim i co jakiś czas mieszaj. Tą czynność możesz wykonać również przy pomocy mikrofalówki. Należy wrzucić połamaną czekoladę do odpornej na gorąco miseczki. Maksymalnie co 10 sekund wyjmować z urządzenia i mieszać, aż do momentu, gdy czekolada się rozpuści. Roztopioną i ostudzoną czekoladę dodawaj po łyżce do biszkoptu i wyrabiaj go rękoma, aż będzie na tyle zbite, by można było z niego formować kulki o średnicy 2 – 2,5 cm. Resztę czekolady dolej do tej przeznaczonej na polewę.

            Uformuj kulki i odstaw je pod przykryciem do lodówki.

            Wrzuć orzechy laskowe, przeznaczone na jedną z posypek, do piekarnika ustawionego na 180*C. Upraż je w ten sposób na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do momentu, aż będą intensywnie pachnieć (u mnie trwa to około 10 minut). Pamiętaj, by nie przypalić orzechów.

            Wystudź orzechy i wrzuć je do blendera kielichowego i zblenduj na grubsze kawałeczki lub do woreczka (strunowego lub jednorazowego) i przy pomocy tłuczka do mięsa rozkrusz. Pamiętaj, że używając woreczka musisz pozbyć się większości powietrza z niego (np. ściskając go w trakcie zawiązywania/zamykania), by nie pękł w czasie tłuczenia. Wszystkie posypki oddzielnie wysyp na duży talerz, lub na kilka mniejszych (po jednym na posypkę).

            Do reszty czekolady dodaj tą pozostałą po formowani kulek. Rozpuść czekoladę przeznaczoną na polewę. Sposób, w jaki możesz to zrobić podałam wyżej. W rozpuszczonej czekoladzie zanurz zaostrzony koniec patyczka szaszłykowego i wbij go w jedną z biszkoptowych kulek. Kulki oblej czekoladą przy pomocy łyżki lub zanurz je w niej.

Posyp je wybraną posypką. Patyczki z kulkami zwróconymi ku górze włóż do wysokich, stabilnie stojących szklanek po 4 – 6 sztuk na szklankę. Postaraj się, żeby się ze sobą nie zetknęły, gdy ostrożnie będziesz je wkładać do lodówki na 40 minut.

            SMACZNEGO!

 

30 lipca 2019   Dodaj komentarz
ciastka   prezent   przyjęcie   impreza   przekąski   czekoladowe   ciastka  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Micholo | Blogi