• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Przepisy MichOlo

Drogi Czytelniku, Uwielbiam słodycze! Dostarczają smakoszowi niesamowitych wrażeń, a ich najwspanialszym przeznaczeniem jest poprawić humor i urozmaicić życie poprzez tą krótką chwilę degustacji. Autor od momentu zaczerpnięcia inspiracji, aż do urzeczywistnienia swojego dzieła, CAŁKOWICIE się mu poświęca. Jeśli ktoś nie przeżył nigdy spełnienia się własnego marzenia, ten nie wie, co przeżywa cukiernik, gdy dokona deserowych wspaniałości. Taki czyn przepełnia autora dumą i mieszanką wspaniałych emocji. Niekiedy dorównują one niemalże wzruszeniu. Ten blog poświęcony jest wymyślonym przeze mnie przepisom. Postaram się, by ich treść była zrozumiała dla każdego czytelnika - nawet zupełnego laika w kuchni. Życzę Ci miłej lektury i (być może) SMACZNEGO! MichOlo

Kategorie postów

  • ciasta (4)
  • ciastka (2)
  • inne (2)
  • kremy (1)
  • sosy (3)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Kategoria

Kremy

Krem do naleśników z truskawek i z białą...

Z sosu z truskawek i białej czekolady można zrobić wiele pysznych deserów. Ten przepis pozwoli Wam zrobić właśnie jeden z takich deserów. Powodzenia!

 

            Składniki:

            sos truskawkowy z białą czekoladą w proporcjach mniejszych lub takich, jak w przepisie z podanego linku

            200 gramów chudego sera twarogowego

            40 – 80 gramów drobnego, białego cukru

            2 żółtka

            80 gramów masła (może być klarowane, choć dłużej się je ubija i nie tak dobrze, jak zwykłe masło)

 

            Wrzuć żółtka z cukrem (użyj takiej ilości, by słodki smak nie był dla Ciebie przesadzony) do suchej miski, której średnica będzie większa niż średnica rondelka z gotującą się wodą. Postaw miskę na rondelki i za pomocą rózgi utrzyj oba składniki, aż całość będzie zupełnie biała. Zdejmij miskę z rondelka i wyłącz grzanie rondelka.

Do lekko ciepłej masy żółtkowej dodaj połamany na kawałki twaróg i przy pomocy rózgi wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj sos truskawkowy w takiej ilości, by nie przesadzić ze słodyczą. W osobnej misce dobrze ubij masło. Jeśli jest to masło klarowane musisz być cierpliwy. Zacznij od małych obrotów, bo będzie pryskać dookoła. Gdy zacznie wreszcie mięknąć i scalać się w miękką masę, zwiększ obroty i ubijaj jeszcze około 7 – 10 minut. Na zdjęciu poniżej pokazuję odpowiednio zmiksowane masło klarowane.

 

           Do ubitego masła dodaj sos truskawkowy. Wszystko dokładnie zmiksuj. Wstaw sos do lodówki na minimum 30 minut, by nieco stężał, ale i tak zostanie dość płynny.

SMACZNEGO!

11 sierpnia 2019   Dodaj komentarz
kremy   żółtko   chudy twaróg   truskawkowe nadzienie   słodkie nadzienie do naleśników   krem do naleśników  
Micholo | Blogi