Krem do naleśników z truskawek i z białą...
Z sosu z truskawek i białej czekolady można zrobić wiele pysznych deserów. Ten przepis pozwoli Wam zrobić właśnie jeden z takich deserów. Powodzenia!
Składniki:
sos truskawkowy z białą czekoladą w proporcjach mniejszych lub takich, jak w przepisie z podanego linku
200 gramów chudego sera twarogowego
40 – 80 gramów drobnego, białego cukru
2 żółtka
80 gramów masła (może być klarowane, choć dłużej się je ubija i nie tak dobrze, jak zwykłe masło)
Wrzuć żółtka z cukrem (użyj takiej ilości, by słodki smak nie był dla Ciebie przesadzony) do suchej miski, której średnica będzie większa niż średnica rondelka z gotującą się wodą. Postaw miskę na rondelki i za pomocą rózgi utrzyj oba składniki, aż całość będzie zupełnie biała. Zdejmij miskę z rondelka i wyłącz grzanie rondelka.
Do lekko ciepłej masy żółtkowej dodaj połamany na kawałki twaróg i przy pomocy rózgi wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj sos truskawkowy w takiej ilości, by nie przesadzić ze słodyczą. W osobnej misce dobrze ubij masło. Jeśli jest to masło klarowane musisz być cierpliwy. Zacznij od małych obrotów, bo będzie pryskać dookoła. Gdy zacznie wreszcie mięknąć i scalać się w miękką masę, zwiększ obroty i ubijaj jeszcze około 7 – 10 minut. Na zdjęciu poniżej pokazuję odpowiednio zmiksowane masło klarowane.
Do ubitego masła dodaj sos truskawkowy. Wszystko dokładnie zmiksuj. Wstaw sos do lodówki na minimum 30 minut, by nieco stężał, ale i tak zostanie dość płynny.
SMACZNEGO!