Sos truskawkowy z białą czekoladą
Truskawki i biała czekolada to dla mnie najlepsze połączenie czekolady i owocu. Przekonajcie się sami! Zróbcie ten sos i zastosujcie go do czego tylko chcecie: kremów do ciast, kremów do naleśników, polewy do lodów itp. Sami zobaczycie, jakie to pyszne!
Składniki:
140 gramów mrożonych truskawek
0 – 30 gramów drobnego, białego cukru
40 gramów białej czekolady
30 – 60 mililitrów gorącej wody
Truskawki wrzuć do rondelka i (jeśli chcesz uzyskać bardzo słodki smak sosu) dodaj do nich cukier. Dobrze zamieszaj, podgrzewając rondelek na średnim ogniu. Po krótkiej chwili dolej wodę (jeśli nie używasz cukru, wlej tylko 30 mililitrów). Mieszaj aż truskawki bardzo zmiękną, woda stanie się mocno czerwona, a cukier całkowicie rozpuści. Gdy wszystko stanie się gęste, wyłącz grzanie. Użyj blendera, by sos stał się zupełnie jednolity. Dodaj czekoladę i mieszaj, aż rozpuści się i połączy z resztą składników.
Podawaj na ciepło lub zimno. Bardzo polecam zrobić z tego sosu krem do naleśników lub lody.
SMACZNEGO!
Dodaj komentarz