• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Przepisy MichOlo

Drogi Czytelniku, Uwielbiam słodycze! Dostarczają smakoszowi niesamowitych wrażeń, a ich najwspanialszym przeznaczeniem jest poprawić humor i urozmaicić życie poprzez tą krótką chwilę degustacji. Autor od momentu zaczerpnięcia inspiracji, aż do urzeczywistnienia swojego dzieła, CAŁKOWICIE się mu poświęca. Jeśli ktoś nie przeżył nigdy spełnienia się własnego marzenia, ten nie wie, co przeżywa cukiernik, gdy dokona deserowych wspaniałości. Taki czyn przepełnia autora dumą i mieszanką wspaniałych emocji. Niekiedy dorównują one niemalże wzruszeniu. Ten blog poświęcony jest wymyślonym przeze mnie przepisom. Postaram się, by ich treść była zrozumiała dla każdego czytelnika - nawet zupełnego laika w kuchni. Życzę Ci miłej lektury i (być może) SMACZNEGO! MichOlo

Kategorie postów

  • ciasta (4)
  • ciastka (2)
  • inne (2)
  • kremy (1)
  • sosy (3)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Pistacjowy sernik na zimno z białą czekoladą...

Zrobiłam dzisiaj pistacjowy karmel. Uwielbiamy pistacje! Lubimy też serniki. Postanowiłam połączyć obie te rzeczy. Bez jajek i mąki! Nie mogę jednak napisać, że jest to deser bezglutenowy, bo ponoć w czekoladzie może się on znaleźć. Poza tym w treści „Składu” na opakowaniu napisano, że może zawierać ona zboża. Niemniej jednak ciasto wyszło GENIALNE!

 

            Składniki:

            Spód

            100 gramów gorzkiej czekolady 70 %

            40 gramów czekolady mlecznej

            100 gramów masła

            100 gramów migdałów nieblanszowanych

 

            Masa sernikowa

            Pistacjowy karmel (zrobiony w takiej gramaturze, jak w przepisie w podanym linku) + 10 gramów prażonych pistacji do ozdoby ciasta

250 gramów serka mascarpone

200 gramów sera twarogowego chudego

400 gramów śmietany 36 %

Około kopiastej łyżeczki cukru pudru – ma on za zadanie tylko ułatwić Tobie ubicie śmietany na sztywną masę

14 gramów żelatyny

 

Polewa

100 gramów białej czekolady

50 gramów masła

30 gramów śmietany 36 %

10 gramów wspomnianych w składnikach na masę sernikową prażonych pistacji

(ewentualnie) 12 gramów startej gorzkiej czekolady 70%

 

            Przygotuj spód sernika. Praż migdały na suchej patelni na średnim ogni przez około 3 – 5 minut – żeby się nie przypaliły! Odstaw do innego naczynia, by trochę wystygły. W tym czasie w rondelku roztop masło (uważaj, żeby się nie zagotowało) i dodaj połamaną w kostkę czekoladę. Mieszaj, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Migdały zblenduj na proszek, dosyp do masy i zamieszaj. Jeszcze mocno płynny spód wylej na dno tortownicy o średnicy 20 – 24 cm i dobrze rozprowadź. Wstaw do lodówki do momentu, aż nie będziesz wylewać na niego masy sernikowej.

            Wykonując karmel przygotuj żelatynę: zalej ją (tylko do przykrycia jej powierzchni) zimną wodą, wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Gdy wyłączysz już grzanie karmelu i wszystkie składniki do zrobienia go z nim połączysz, wrzuć żelatynę do jeszcze ciepłej masy i dobrze wymieszaj – musi się całkowicie rozpuścić. Wlej karmel do czystego naczynia i zostaw do całkowitego wystudzenia.

            Jeśli karmel zrobiłeś wcześniej i jest już zimny, możesz do wyłożyć na patelnię i na małym ogniu delikatnie rozpuścić, żeby znów stał się płynny. Wtedy wyłącz grzanie i dodaj napęczniałą żelatynę.

            Robiąc masę sernikową ubij bardzo dobrze schłodzoną śmietanę (ma stać w lodówce, nie na szybko w zamrażarce, przez minimum 2 godziny!) ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Będzie to dość długo trwało, ale rób to cierpliwie. Na początku możesz użyć przez chwilę szybszych obrotów miksera, ale później zejdź na niższe, by nie zrobiło się z masło. Śmietana będzie ubita, gdy po przechyleniu nic nie będzie spływać. Ma się trzymać sztywno w misce nawet wtedy, gdy odwrócisz ją do góry dnem! Odstaw śmietanę do lodówki. W osobnej misce Zmiksuj przez około 30 sekund ser twarogowy, by rozdrobnił się na mniejsze grudki. Dodawaj na zmianę po kopiatej łyżce serka mascarpone i karmelu pistacjowego za każdym razem dokładnie miksując na średnich obrotach. Kontynuuł, aż oba dodatki będą całkowicie połączone z twarogiem.

Wyjmij śmietanę i włóż do niej jedną kopiastą łyżkę masy serowej. Krótko zmiksuj na niskich obrotach – tylko do połączenia składników. Następnie 1/3 śmietany dodaj do masy serowej i dobrze zmiksuj na dużych obrotach. Resztę śmietany dodaj do masy i wymieszaj delikatnie szpatułką (tylko do połączenia składników). Całość wylej na stężały już całkowiecie spód i dobrze rozprowadź. Masa jest bardzo gęsta. Dobrze wyrównaną z wierzchu masę sernikową na czekoladowym spodzie wstaw do lodówki.

Zajmij się polewą. W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę połamaną na kosteczki  w suchej misce, której średnica będzie większa niż średnica garnka z gorącą wodą (nie gotującą się). Postaw ją na nim i co jakiś czas mieszaj. Tą czynność możesz wykonać również przy pomocy mikrofalówki (bardzo uważaj, bo – zwłaszcza biała – czekolada szybko może się zważyć). Należy wrzucić połamaną czekoladę do odpornej na gorąco miseczki. Maksymalnie co 10 sekund wyjmować z urządzenia i mieszać, aż do momentu, gdy czekolada się rozpuści. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj, aż się połączą. Wylej polewę na zastygnięte ciasto (szybko zastyga w lodówce). Dokładnie rozprowadź ją. Udekoruj według uznania. Ja użyłam, oprócz prażonych pistacji, startej czekolady gorzkiej.  

Ciasto odstaw do lodówki na noc.

SMACZNEGO!

09 sierpnia 2019   Dodaj komentarz
ciasta   bez mąki   bez jajek   ciasto bez pieczenia   PISTACJE   z pistacjowego karmelu   nietypowy sernik   sernik na zimno   ciasto pistacjowe  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Micholo | Blogi