• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Przepisy MichOlo

Drogi Czytelniku, Uwielbiam słodycze! Dostarczają smakoszowi niesamowitych wrażeń, a ich najwspanialszym przeznaczeniem jest poprawić humor i urozmaicić życie poprzez tą krótką chwilę degustacji. Autor od momentu zaczerpnięcia inspiracji, aż do urzeczywistnienia swojego dzieła, CAŁKOWICIE się mu poświęca. Jeśli ktoś nie przeżył nigdy spełnienia się własnego marzenia, ten nie wie, co przeżywa cukiernik, gdy dokona deserowych wspaniałości. Taki czyn przepełnia autora dumą i mieszanką wspaniałych emocji. Niekiedy dorównują one niemalże wzruszeniu. Ten blog poświęcony jest wymyślonym przeze mnie przepisom. Postaram się, by ich treść była zrozumiała dla każdego czytelnika - nawet zupełnego laika w kuchni. Życzę Ci miłej lektury i (być może) SMACZNEGO! MichOlo

Kategorie postów

  • ciasta (4)
  • ciastka (2)
  • inne (2)
  • kremy (1)
  • sosy (3)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Pistacjowy karmel

Uwielbiamy pistacje i karmel! Dlaczego nie połączyć jednego i drugiego? A przy okazji wydawało mi się, że biała czekolada bardzo do pistacji pasuje. No i wygląda na to, że miałam rację… jak zwykle. Żarty na bok - miłej lektury i do roboty!

 

            Składniki:

            120 gramów drobnego, białego cukru

            30 gramów śmietany 36%

            70 gramów białej czekolady

            50 – 80 gramów niesolonych pistacji (jeśli chcecie zrobić na bazie tego karmelu kolejny deser, użyjcie 90 gramów pistacji)

            100 mililitrów bardzo gorącej wody + 30 mililitrów na później

 

            Pistacje obierz ze skorupek. Zauważyłam, że każda waży około 0,5 grama, ale lepiej jest je zważyć. Upraż na suchej patelni, na średnim ogniu przez około 3 – 5 minut. Przesyp do naczynia i poczekaj aż trochę ostygną. Palcami delikatnie zgniataj pistacje, aż odejdą z nich suche łupinki.

 

       Czyste pistacje wrzucaj do jednorazowego woreczka, a łupinki na koniec wyrzuć (nie wiem, czy skorupki lub łupinki można później jakoś wykorzystać, niestety). Zgnieć woreczek pełen pistacji, by pozbyć się nadmiaru powietrza i szczelnie go zawiąż, zostawiając pistacjom nieco miejsca na równomierne rozsypanie się. Położ woreczek płasko na desce i tłuczkiem do mięsa rozdrobnij pistacje.

Cukier wysyp na suchą, rozgrzaną patelnię i dobrze go rozprowadź. Zalej 90 ml wody i na średnim ogniu zagotuj, aż zupełnie się rozpuści. Wtedy dosyp tyle pistacji, by 10 gramów zostało do ozdobienia ciasta. Mieszaj, aż masa zbrązowieje i jednocześnie zabarwi się nieco od pistacji (bardzo uważaj, by karmel się nie przypalił!). Często mieszaj drewnianą łyżką lub łopatką.

Wyłącz grzanie. Dodaj śmietanę i czekoladę. Mieszaj dokładnie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a czekolada roztopi.

SMACZNEGO!

09 sierpnia 2019   Dodaj komentarz
sosy   biała czekolada   PISTACJE   karmel   nietypowy deser   bardzo słodki deser  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Micholo | Blogi