Pomarańczowy karmel
Jakiś czas temu chciałam zrobić dla gości jakąś szybką przekąskę. Miałam cukier, ostatnie 200 gramów śmietany kremówki w lodówce, kilka owoców. Owoce z karmelem to jedyne, co przyszło mi do głowy. Nie przepadam jednak za świeżymi jabłkami (wolę te pieczone lub smażone), a do nich tego rodzaju sos pasowałby najbardziej. Uznałam, że zaryzykuję i stworzę sos na bazie karmelu, ale… z sokiem z ostatniej pomarańczy.
Dołączam 2 dodatkowe zdjęcia, by pokazać, jak wyglądają etapy karmelizacji cukru. Mam nadzieję, że się przydadzą.
Składniki:
160 gramów białego, drobnego cukru
120 mililitrów gorącej wody
30 g śmietany 36%
70 gramów soku wyciśniętego z pomarańczy
12 gramów białej czekolady
4 gramy masła (jeśli chcecie mieć nie aż tak słodki karmel, pomińcie czekoladę i zużyjcie 10 gramów masła)
Na suchą, rozgrzaną patelnię wsyp cukier. Potrząśnij nią, by dobrze się rozprowadził po powierzchni. Zalej cukier wodą i zacznij smażyć na średnim ogniu. Pamiętaj, że karmel jest bardzo gorący podczas smażenia. Uważaj!
Nie używaj łyżki ani łopatki, tylko manewruj patelnią, by przemieszać cukier z wodą. Cały czas pilnuj sosu, by się nie przypalił. Może to nastąpić bardzo szybko. Gdy zawartość patelni będzie wyglądała tak, jak na zdjęciu poniżej:
cierpliwie zaczekaj, aż zacznie brązowieć. Syrop zacznie nabierać koloru od strony ścianek patelni i karmelizować się ku środkowi. Tą sytuację przedstawiam na kolejnym zdjęciu.
Częściej poruszaj patelnią, by się nie przypalił. Gdy całość zbrązowieje, szybko zmniejsz ogień i wrzuć masło. Już przy użyciu drewnianej łopatki lub łyżki dobrze zamieszaj, by całkowicie się rozpuściło i połączyło z karmelem. Dodaj śmietanę. Uważaj, bo może zacząć mocno kipieć!
Wyłącz grzanie i dolej połowę soku z pomarańczy. Dobrze wymieszaj zawartość patelni (chwilę to potrwa), by nie było grudek. Znów włącz grzanie, jeszcze chwilę mieszaj i dodaj resztę soku. Gotuj krótko – najwyżej 1 – 1,5 minuty.
Karmel o jednolitej konsystencji odstaw na 5 – 10 minut do przestudzenia (jeszcze na patelni). Po tym czasie przelej sos do naczynia przez drobne sito. Jeśli chcesz, żeby był słodszy, dodaj czekoladę i dobrze wymieszaj, ale ostrożnie, bo już jest bardzo słodki.
Podawaj z owocami.
SMACZNEGO!
Dodaj komentarz