• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Przepisy MichOlo

Drogi Czytelniku, Uwielbiam słodycze! Dostarczają smakoszowi niesamowitych wrażeń, a ich najwspanialszym przeznaczeniem jest poprawić humor i urozmaicić życie poprzez tą krótką chwilę degustacji. Autor od momentu zaczerpnięcia inspiracji, aż do urzeczywistnienia swojego dzieła, CAŁKOWICIE się mu poświęca. Jeśli ktoś nie przeżył nigdy spełnienia się własnego marzenia, ten nie wie, co przeżywa cukiernik, gdy dokona deserowych wspaniałości. Taki czyn przepełnia autora dumą i mieszanką wspaniałych emocji. Niekiedy dorównują one niemalże wzruszeniu. Ten blog poświęcony jest wymyślonym przeze mnie przepisom. Postaram się, by ich treść była zrozumiała dla każdego czytelnika - nawet zupełnego laika w kuchni. Życzę Ci miłej lektury i (być może) SMACZNEGO! MichOlo

Kategorie postów

  • ciasta (4)
  • ciastka (2)
  • inne (2)
  • kremy (1)
  • sosy (3)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Pomarańczowy karmel

Jakiś czas temu chciałam zrobić dla gości jakąś szybką przekąskę. Miałam cukier, ostatnie 200 gramów śmietany kremówki w lodówce, kilka owoców. Owoce z karmelem to jedyne, co przyszło mi do głowy. Nie przepadam jednak za świeżymi jabłkami (wolę te pieczone lub smażone), a do nich tego rodzaju sos pasowałby najbardziej. Uznałam, że zaryzykuję i stworzę sos na bazie karmelu, ale… z sokiem z ostatniej pomarańczy.

 

Dołączam 2 dodatkowe zdjęcia, by pokazać, jak wyglądają etapy karmelizacji cukru. Mam nadzieję, że się przydadzą.

            Składniki:

            160 gramów białego, drobnego cukru

            120 mililitrów gorącej wody

            30 g śmietany 36%

            70 gramów soku wyciśniętego z pomarańczy

            12 gramów białej czekolady

            4 gramy masła (jeśli chcecie mieć nie aż tak słodki karmel, pomińcie czekoladę i zużyjcie 10 gramów masła)

           

            Na suchą, rozgrzaną patelnię wsyp cukier. Potrząśnij nią, by dobrze się rozprowadził po powierzchni. Zalej cukier wodą i zacznij smażyć na średnim ogniu. Pamiętaj, że karmel jest bardzo gorący podczas smażenia. Uważaj!

Nie używaj łyżki ani łopatki, tylko manewruj patelnią, by przemieszać cukier z wodą. Cały czas pilnuj sosu, by się nie przypalił. Może to nastąpić bardzo szybko. Gdy zawartość patelni będzie wyglądała tak, jak na zdjęciu poniżej:

cierpliwie zaczekaj, aż zacznie brązowieć. Syrop zacznie nabierać koloru od strony ścianek patelni i karmelizować się ku środkowi. Tą sytuację przedstawiam na kolejnym zdjęciu.

 

Częściej poruszaj patelnią, by się nie przypalił. Gdy całość zbrązowieje, szybko zmniejsz ogień i wrzuć masło. Już przy użyciu drewnianej łopatki lub łyżki dobrze zamieszaj, by całkowicie się rozpuściło i połączyło z karmelem. Dodaj śmietanę. Uważaj, bo może zacząć mocno kipieć!

            Wyłącz grzanie i dolej połowę soku z pomarańczy. Dobrze wymieszaj zawartość patelni (chwilę to potrwa), by nie było grudek. Znów włącz grzanie, jeszcze chwilę mieszaj i dodaj resztę soku. Gotuj krótko – najwyżej 1 – 1,5 minuty.

Karmel o jednolitej konsystencji odstaw na 5 – 10 minut do przestudzenia (jeszcze na patelni). Po tym czasie przelej sos do naczynia przez drobne sito. Jeśli chcesz, żeby był słodszy, dodaj czekoladę i dobrze wymieszaj, ale ostrożnie, bo już jest bardzo słodki.

Podawaj z owocami.

SMACZNEGO!

05 sierpnia 2019   Dodaj komentarz
sosy   śmietana   biała czekolada   sos   biały cukier   bardzo słodki   pomarańczowy   karmel   sos do owoców  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Micholo | Blogi