Kokosankowe ptasie mleczko
Nie przepadam za ptasim mleczkiem. Nieczęsto je kupuję. Ma dziwną, gumowatą konsystencję, która zamiast rozpływać się w ustach pod naporem języka rozdrabnia się na grube grudy. Postanowiłam więc zrobić własną wersję ptasiego mleczka. Uznałam, że w postaci ciasta i naszych ulubionych kokosanek będzie świetną propozycją deseru.
Składniki:
Kokosanki i spód pod pianę z białek
2 białka z dużych jajek
100 gramów drobnego, białego cukru
60 gramów masła
200 gramów wiórków kokosowych
40 gramów suszonych daktyli bez pestek
Szczypta soli
Ptasie mleczko
3 białka z dużych jajek
120 gramów drobnego, białego cukru
50 gramów wiórków kokosowych
100 ml mleczka kokosowego
2 łyżeczki żelatyny
Szczypta soli
Białka na kokosanki ubij na sztywno ze szczyptą soli i cukrem podawanym w trakcie miksowania w 3 partiach. W rondelku rozpuść masło. Nie zagotowuj go. Do rozpuszczonego masła wrzuć 200 gramów wiórków kokosowych i pokrojone drobno daktyle. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Ostudzone wiórki wrzuć w kilku częściach do białek i delikatnie przemieszaj szpatułką lub łyżką (tylko do połączenia składników). Pamiętaj, że mieszanie łyżką może spowodować opadnięcie białek. Połowę masy wyłóż do formy o 18 – 22 cm średnicy, na której dnie jest papier do pieczenia. Resztę masy nałóż do worka cukierniczego lub szprycy i na papierze do pieczenia (obok stojącej w piekarniku formy) stwórz małe kokosanki. Jeśli chcesz mieć inny kształt niż po prostu okrągły, musisz żyć tylki (końcówki do dekoracji ciast). Piecz w piekarniku około 15 – 20 minut w temperaturze 180*C. Jeśli kokosanki zaczną się zbyt mocno rumienić, przykryj je luźno kawałkiem folii aluminiowej. Gdy blat i kokosanki będą upieczone, odstaw je do ostudzenia.
Do małego naczynia wsyp żelatynę i zalej ją (tylko do przykrycia jej powierzchni) wodą. Zamieszaj dobrze i odstaw na 10 minut do napęczniania. Będzie Ci potrzebna do zrobienia ptasiego mleczka. W dużej, metalowej, odpornej na gorąco misce ubij białka ze szczyptą soli. W tym czasie w rondelku zagotuj cukier z 60 ml wody. Gdy syrop z cukru zacznie wrzeć, być gęsty i mocno bulgotać (ale zanim zbrązowieje na karmel) delikatnym strumieniem wlewaj go (ostrożnie, bo jest bardzo gorący!) do ubitych białek z solą i dobrze zmiksuj. Do rondelka wlej mleczko kokosowe i dodaj wiórki. Zagotuj. Gdy zacznie delikatnie bulgotać, wyłącz grzanie. Odczekaj minutę i dodaj żelatynę. Mieszaj do momentu, aż się rozpuści. Ostudź. Malutkim strumieniem dodawaj roztwór do białek, miksując je na małych obrotach.
Odseparuj nożem ostudzony blat kokosankowy od formy do pieczenia. Nie wyjmuj go z tej formy. Nałóż na blat masę ptasiego mleczka, postukaj delikatnie formą o blat kuchenny, by usunąć bąbelki z ubitych białek. Wyrównaj ich powierzchnię. Ozdób ciasto kokosankami i odstaw całość do lodówki na 1,5 – 2 godziny.
SMACZNEGO!
Dodaj komentarz