• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Przepisy MichOlo

Drogi Czytelniku, Uwielbiam słodycze! Dostarczają smakoszowi niesamowitych wrażeń, a ich najwspanialszym przeznaczeniem jest poprawić humor i urozmaicić życie poprzez tą krótką chwilę degustacji. Autor od momentu zaczerpnięcia inspiracji, aż do urzeczywistnienia swojego dzieła, CAŁKOWICIE się mu poświęca. Jeśli ktoś nie przeżył nigdy spełnienia się własnego marzenia, ten nie wie, co przeżywa cukiernik, gdy dokona deserowych wspaniałości. Taki czyn przepełnia autora dumą i mieszanką wspaniałych emocji. Niekiedy dorównują one niemalże wzruszeniu. Ten blog poświęcony jest wymyślonym przeze mnie przepisom. Postaram się, by ich treść była zrozumiała dla każdego czytelnika - nawet zupełnego laika w kuchni. Życzę Ci miłej lektury i (być może) SMACZNEGO! MichOlo

Kategorie postów

  • ciasta (4)
  • ciastka (2)
  • inne (2)
  • kremy (1)
  • sosy (3)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Biszkoptowy sernik kakaowy z truskawkową...

      Jutro przyjeżdżają goście! Trzeba upiec coś prostego, a jednocześnie wyjątkowego i czuć satysfakcję z bycia dobrym gospodarzem. Mam świetny pomysł! Co powiecie na przepyszne ciasto, będące jednocześnie biszkoptem i sernikiem z kakao, przykryte delikatną galaretką z truskawek. Jest zbite, ale wcale nie twarde. Lekko gumowate, a jednak łatwo się kroi. Konsystencja jest trochę sernikowa i odrobinę biszkoptowa, jednak bardziej mokre i cięższe. Uwielbiam je! Spróbujcie sami.

 

            Składniki:

            Ciasto

            400 gramów tłustego twarogu

            5 dużych jajek (osobno białka i żółtka)

            160 gramów mąki pszennej typ 450

            250 gramów drobnego, białego cukru

            16 gramów kakao

            1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią/waniliowego

            2 łyżeczki proszku do pieczenia

            Szczypta soli

 

            Galaretka truskawkowa

            350 gramów mrożonych truskawek

            80 – 120 gramów drobnego, białego cukru (zależnie od tego, jak słodką chcecie mieć galaretkę)

            9 gramów żelatyny

            300 ml gorącej wody (zagotowanej np. w czajniku)

 

            Ciasto rozpocznij od zmielenia twarogu blenderem (tylko tak, by nie było grudek – nie na prawie płynną masę, ale tak, żeby była jednolita). Pamiętaj, że jest bardzo gęsty, więc trudno będzie to zrobić blenderem ręcznym, choć mi się to udało. Żółtka utrzyj z cukrem, aż masa zrobi się puszysta i biała. Dosyp cukier waniliowy i znów zmiksuj tylko do połączenia się składników. Dodawaj po kopiastej łyżce stołowej ser twarogowy i za każdym razem dobrze zmiksuj (po około 10 sekund). Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia w 4 partiach do masy sernikowej i zmiksuj na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Podziel ciasto na 2 części i jedną z nich przełóż do drugiej miski. Dosyp do niej kakao i dobrze zmiksuj. Drugą pozostaw waniliową.

W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli. Pamiętaj, że końcówki od miksera i miska muszę być suche i czyste, by białka się rzeczywiście ubiły. Kontynuuj do moment, aż piana będzie na tyle sztywna, że po odwróceniu miski do góry dnem nic z niej nie wypadnie. Podziel pianę na dwie części i dodaj je w 3 partiach do każdej z mas sernikowych. Za każdym razem delikatnie mieszaj szpatułką. Jeśli robisz to łyżką, staraj się postępować jeszcze ostrożniej!

Do formy o średnicy 20 – 24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wylewaj po 4 – 5 łyżek każdej z mas sernikowych na zmianę tak, by jedna masa była nalewana na środek drugiej. Kontynuuj do momentu, aż skończą Ci się oba kolory ciasta. Po tym czasie postukaj formą o blat kuchenny, by pozbyć się bąbelków powietrza.

Piecz ciasto w temperaturze 180*C przez 20 minut. Następnie przykryj je luźno folią aluminiową, by góra się nie przypaliła i piecz jeszcze około 30 minut – do suchego patyczka, który włożysz pod koniec pieczenia do ciasta i sprawdzisz, czy nic na nim nie zostało. W trakcie ciasto urośnie, a po wyjęciu z piekarnika opadnie. Nie przejmuj się tym – jeśli zrobi się bardziej płaskie łatwiej będzie wylać na nie galaretkę. Dzięki temu nie trzeba będzie obcinać góry i marnować ani kawałeczka.

Po upieczeniu wystaw ciasto z piekarnika do wystudzenia (w formie). Po 20 minutach odseparuj boki od formy i studź je bez niej.

Po upieczeniu ciasta przygotuj galaretkę. Wsyp żelatynę do małego naczynia i zalej ją zimną wodą tylko do przykrycia jej powierzchni. Dobrze wymieszaj i odstaw do napęcznienia na minimum 10 minut.

Wsyp truskawki na suchą, rozgrzaną na średnim ogniu patelnię. Dosyp cukier i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką lub łopatką. Gdy cukier dobrze się rozpuści, a truskawki odtają, dolej gorącą wodę. Poczekaj aż wszystko się zagotuje, a truskawki będą na tyle miękkie, by można je było z odrobiną siły/pracy rozdzielić drewnianym narzędziem na pół (na patelni). Wyłącz grzanie. Mieszaj całość przez około pół minuty a następnie dodaj żelatynę. Znów mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Przelej galaretkę do naczynia.

Zamknij ciasto znowu w formie (dość ciasno). Gdy galaretka będzie jeszcze delikatnie ciepła (trochę cieplejsza niż letnia) wylej ją na ciasto. Ma ona po części wsiąknąć w Twój biszkoptowy sernik.

Wystudzone ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).

SMACZNEGO!

 

07 sierpnia 2019   Dodaj komentarz
ciasta   ciasto z owocami   ciasto kakaowe   galaretka truskawkowa   biszkopt   sernik  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Micholo | Blogi